Sådan Vælger Du Den Rigtige Computer Til Dig Sådan Vælger Du Den Rigtige Computer Til Dig

Sådan vælger du den rigtige computer til dit behov

Fire ting du bør overveje, inden du køber ny bærbar

16. april 2019

BEMÆRK: Dette indlæg er flere år gammelt. Derfor kan anbefalingerne være ændret. Kontakt meget gerne vores kundeservice, hvis du ønsker vejledning.

Det første du skal overveje ved køb af ny computer er, hvilket behov din nye computer skal opfylde. Computere er ikke billige – derfor er det en god idé at være klar over præcis hvad man skal bruge, da det aldrig er hensigtsmæssigt at betale dyre domme for en funktion, som man ikke kommer til at gøre brug af.

 

Størrelsen

Størrelsen på din nye PC er en faktor, som ikke bør undervurderes. Størrelsen er vigtig i forhold til de behov, som din PC skal dække, da computerens indhold kan afhænge af størrelsen på computeren. De typiske størrelser, du vil finde på markedet, er 13.3”, 15.6” og 17.3”. Dog findes der også størrelser som 11.6”, 12.5” og 14”. Skal du ofte have computeren med på farten, og transport er et fokuspunkt, så vil det være en god idé at gå efter en bærbar på 11”-14”. Disse computere har også et slankere design, som er velegnet til transport.


Du skal dog være opmærksom på, at mindre computere typisk også har mindre computerkraft i forhold til større computere. Det er muligt at betale sig til rigtig gode specifikationer i mindre computere, men det kan hurtigt blive meget dyrt, da kraftige computerdele i et småt design er dyre. Spiller vægt og design ikke nogen rolle i forhold til dit behov, så kan det anbefales at gå efter en computer på 15.6” eller 17.3”, da du typisk her vil få mere computer for pengene i forhold til computerens indhold.

 

CPU (Processor)

CPU’en er selve hjernen i computeren. Det betyder, at hver gang du udfører en handling på computeren, så bliver informationen sendt til CPU’en, hvor den så sender det videre til den chip, som håndterer opgaven bedst.


Det er svært at komme udenom Intels Core-baseret CPU’er, når du køber en computer nu til dags. Det, du typisk vil finde, er en Core i3, Core i5 eller Core i7.


Core i3 findes i mindre computere og fungerer helt fint, hvis størstedelen af dit arbejde er til tekstbehandling eller lignende, såsom Word-dokumenter eller PowerPoint præsentationer. Udviklingen af teknologien har gjort, at de fleste computere nu lanceres med Core i5 som standard. Core i5 er rigtig god til at håndtere størstedelen af nutidens programmer, applikationer og spil og vil i mange tilfælde kunne dække de flestes behov.


Core i7 ses ofte i større/dyrere computere og bliver brugt meget af gamers til krævende computerspil eller personer, som arbejder med tunge programmer som fx video- og billedredigeringsprogrammer.

Her er hvad du bør lede efter i de forskellige prisklasser:

PC’en til det lille budget (3-4.000 kr.):

13”-15.6” Intel Core i3 Processor

4 GB RAM

128 GB SSD

Den gennemsnitlige PC (4-6.000kr):

13”-17.3” Intel Core i5 Processor

8 GB RAM

256 GB SSD

Gamer PC’en (+8.000kr):

15.6”-17.3” Intel Core i5 eller Intel Core i7 Processor

16 eller 32 GB RAM2

256 eller 512 GB SSD

RAM (Hukommelse)

RAM er computerens aktive hukommelse. Det vil sige, at den husker, hvilke programmer du har åbnet, og hvilke programmer du måske vil åbne ud fra dem, som allerede er åbne. Dette betyder, at jo flere GB RAM du har, jo hurtigere er din computer til at åbne nye programmer, og jo bedre er den til at holde flere applikationer kørende ad gangen.


Nu til dags er 8 GB RAM blevet en standard i de fleste computere, og det er en rigtig fin mængde til langt det meste i dagligdagen. Hvis du kører tunge programmer eller krævende computerspil, kan det anbefales at vælge 16 eller 32 GB RAM.

 

Harddisk (Lagring)

I nutidens computere er der to forskellige harddiske at vælge imellem; HDD (hard-disk drive) og SSD (solid-state drive). SSD er den nyere udgave og vil i langt de fleste tilfælde være det optimale valg. SSD er hurtigere på alle parametre, er mindre i størrelsen og mere holdbar men også væsentlig dyrere end HDD. Selvom prisen er højere, vil man dog få betydelig mere produkt for pengene ved køb af SSD.


HDD tilbyder rigtig meget plads for få penge, men kan på ingen måde hamle op med en SSD på alle andre parametre. I nye computere vil man typisk se følgende størrelser SSD: 128 GB, 256 GB og 512 GB. Det er muligt at opgradere til 1 TB eller højere, men der vil man opleve en stor vækst i prisen. 


Er du derimod gamer, som spiller store computerspil eller har mange store filer gemt på din computer, kan det være værd at overveje 512 GB eller 1 TB.